Vyzkoušejte tapetování, změníte snadno obyčejný interiér v luxusní

Zhlédli jste se v obrázcích luxusních bytů a chcete osvěžit i ten svůj? Jednou z možností, které se vám nabízejí, je tapetování, které se v poslední době velmi vrací do módy. Díky novým typům tapet, které jsou velmi elegantní, dokáží zmodernizovat každou místnost, ať se již jedná o kuchyň, obývací pokoj či třeba ložnici. Využít můžete služeb malířů pokojů, kteří se kromě moderní výmalby zabývají i tapetováním, ale větší uspokojení vám určitě přinese, pokud se do práce vrhnete sami. Tapetování již není dřina, nečeká Vás ani žádný velký úklid. S moderními materiály se pracuje snadno a tak práci zvládnete i sami. Aby vaše práce byla kvalitní a byli jste s ní spokojeni, i když s ní nemáte zkušenosti, přinášíme vám několik typů jak správně vybrat. Základním kamenem úspěchu najít vhodný typ materiálu na plochu, kterou chcete proměnit. I pro úplné laiky je zde s pomocí piktogramů možné vybrat vhodnou tapetu a řídit se správným lepením. Obrazce jsou uváděny na obalu role a jsou velmi srozumitelné. tapeta zútulní interiér1

Tapety jsou k dostání v mnoha barvách i designech a nalepit je můžete jak do celých místností, tak je můžete využít jako dekoraci a nalepit pouze na jednu stěnu nebo její část. Vše už záleží na vaší fantazii a vkusu. Před prací se musíte rozhodnout, jaký typ tapety chcete. Rozdíl je v jejich váze, ve využití i v tom, jak se nanáší lepidlo – zda pouze na stěnu, na stěnu i na tapetu nebo pouze na tapetu. Dle vybraného vzoru si dokážete poradit dle rozpisu i s potřebným množstvím. Některé tapety jsou možné lepit téměř bez prořezu, u jiných je předem stanoveno v jakém rozmezí se vzor opakuje a podle toho musíte připočítat větší množství.

tapeta zútulní interiér
tapeta zútulní interiér

Mezi základní a nejlevnější typy patří papírové tapety, v mnoha barevných variacích (jemné dekory a ornamenty, jednobarevné i pruhované, s dekory dřeva, cihel, kamenů aj. Jsou k dostání i v různých strukturách, a velkým plusem těchto je, že umožňují přemalování do všech trendy odstínů výmalby. Na stěně vám potom vzniknou zajímavé barevné struktury zcela ladící s Vaším interiérem. Lepidlo na papírové tapety se nanáší pouze na jejich zadní stěnu, protože si tapety zachovávají rozměr i po namočení. Tento materiál se hodí do všech prostor bytu, ale v případě tapetování koupelny či jiných míst kde vzniká častá vlhkost, raději vyberte jiný druh. Zde byste měli s jejich použitím problémy.

Velkou oblibu získávají vliesové tapety, které se vyrábějí z netkané textilie (impregnované vlákna a buničina), lepidlo se v případě jejich použití nanáší pouze na stěnu. Čímž se Vám usnadní práce s vlhčením a lepením tapet. Je třeba ale předem vyzkoušet, někdy při špatném podkladu budete muset natřít i tapetu), jsou velmi odolné, zdobné i tvarově stálé a k dostání jsou ve velmi zajímavých designech. Díky dobré přilnavosti jsou vhodné nejen na stěny z klasických omítek, ale také ze sádrokartonu i panelů aj. Jsou vhodné i do namáhaných místností. Jsou vhodné do interiéru bytu a domu, pronajaté kanceláře i do restaurace, penzionu a jiných veřejných prostor.

Dále můžete vybírat mezi vinylovými, tyto jsou speciálně vhodné do velmi zatěžovaných místností. Dobře s nimi pořídíte ve vlhkých místnostech – koupelně, kuchyni. I v dětském pokoji budou vynikající. Ochrání stěnu za postelí od nenechavých dětských ruček či od nechtěné dětské malůvky. Jsou vhodné i do prostor restaurace, baru a podobně. Jsou odolné a omyvatelné. Stále drží svou barevnost a i po dlouhém čase vypadají skvěle. Dokonce jimi můžete ozdobit i chatu nebo chalupu. Díky materiálu z celulózy a umělé hmoty jsou i tapetové dekorace na zeď velmi vyhledávané zboží. Vybrat si můžete i mezi hedvábnými a tapetami ze skleněného závoje a skleněných vláken, které jsou sice dražší, ale mají velkou odolnost i proti nárazům a díky tomu mají dlouhou životnost.

Před tím, než začnete tapety lepit, je třeba očistit omítky stěn (odstranit staré tapety a případně i malbu), na které je budete nanášet. Je vhodné odmontovat zásuvky a vypínače, pokud kolem nich chcete také tapetovat – ulehčí vám to instalaci tapet. Potom na kousek tapety naneste lepidlo, abyste zjistili, jestli i po namočení zachovává svou velikost. Potom už můžete začít se samotným lepením. Tapety si nastříhejte na požadovanou velikost (plus 10cm, které pomohou, pokud stěny nejsou naprosto rovné a oříznete je po nanesení všech pruhů tapet), podle instrukcí na ně nanesete lepidlo a poskládejte je tak, aby se lepidlo mohlo dobře vsáknout do celého jejich povrchu. Před instalací tapet na zeď je lepší ji navlhčit, aby lepidlo pomaleji zasychalo (ale záleží i na instruktáži dané tapety), a vy jste mohli opravit případné nedostatky. Po nanesení tapety ihned uhlazujte molitanovou houbou ve směru od středu ven, abyste vyhnali případné vzduchové bubliny. Přejeme vám hodně trpělivosti ale i úspěchů, abyste zútulnili své byty a cítili se v nich opět lépe.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation