Čaj je oblíbeným nápojem na celém světě. Výborný může být teplý i studený, pít se dá celoročně. Existuje mnoho typů tohoto nápoje. Dokáže osvěžit, povzbudit a má příznivé účinky na zdravotní stav. Nejznámější jsou černé čaje z fermentovaných lístků čajovníku, zelené čaje, ovocné čaje nebo různé bylinné čaje. Ovšem typů je mnohem více.
Rozmanitá nabídka sáčkových i sypaných čajů
Čaji se někdy říká také nápoj života. Hodně z nás zná pouze čaj ve formě sáčků, který koupíme snad v každém obchodě. Pokud ale okusíte kvalitní sypané čaje, určitě dáte zapravdu, že tento nápoj může mít i zcela jiný rozměr. Zkrátka nabídka je téměř nekonečná a stále je co zkoušet a ochutnávat.
Čaje pravé a nepravé
Z lístků čajovníku, což je keř pěstovaný například v Číně, Indii nebo na Srí Lance, vznikají pravé čaje, a to černé čaje, bílé čaje, žluté čaje nebo zelené čaje. Pokud není nápoj z těchto lístků, ale z jiných surovin, jedná se o čaje nepravé. Patří k nim především bylinkové čaje a ovocné čaje. Neznamená to ale, že nepravý čaj je horší nápoj, je zkrátka jiný, v chutích i účincích, jen z jiných surovin, než je čajovník. Tyto nápoje se taktéž zalévají horkou vodou, příprava se může druh od druhu trochu lišit.
Kvetoucí čaje potěší jako dárek
Velmi speciální skupinou jsou kvetoucí čaje. Ty se nevyrábějí z nějakého speciálního durhu čajovníku, ani se nejedná o pravé květy. Tyto ručně vázané čaje se vyrábějí lístků zelených čajů, černých nebo bílých čajů. Doplněny jsou ozdobnými květy jiných rostlin. Po zalití čaje, který je ve formě jakési sbalené kuličky, se květ postupně rozvine působením horké vody. Zajití je dokonce možné i několikrát po sobě. Příprava je tedy vhodná v nějaké skleněné nádobě. Květ čaji dodává nejen vzhled, ale i specifickou příchuť.