Dřez patří stále mezi nezbytné vybavení kuchyně. V současnosti je doba myček nádobí ale přesto neztratil na své důležitosti. Dřez přece neslouží pouze k mytí nádobí. Kromě jeho základní funkce jej využíváme denně na oplachování potravin i lehce zašpiněného nádobí, čištění ovoce a zeleniny, slévání vody z hrnců nebo na napouštění vody. Ve dřezu si také oplachujeme ruce při vaření, zkrátka je nepostradatelný. Jedná se o mycí centrum kuchyně, které je součástí i minikuchyněk, vhodných do omezených prostor. Nezbytným doplňkem dřezů jsou dřezové baterie. Mohou mít mnoho podob, kromě své funkce plní i roli estetickou.
Výběr dřezu nepodceňte
Při výběru dražších i levných dřezů si musíme uvědomit, co od nového vybavení očekáváme. Podle účelovosti a vzhledu kuchyně se volí celkové řešení dřezu, jeho velikost, barva, výška, hloubka, materiál i orientace. Zamyslete se nad tím, jak často myjete nádobí ručně, jak často vaříte, jak velké nádobí používáte a kolik je členů ve vaší domácnosti. Vybrat si můžeme dřezy s montáží, takže odpadne starost navíc. Existují dřezy se spodní montáží i s montáží do roviny, záleží na vzhledu kuchyně a našich preferencích.
Praktické dřezy z různých materiálů
Praktický a kvalitní dřez by měl mít hloubku minimálně 18 až 20 centimetrů. Šířka odtoku záleží na tom, zda uvažujeme o instalaci drtiče odpadu nebo nikoliv. K oblíbeným doplňkům patří zabudované dávkovače saponátu, výsuvná prkénka na krájení, odkapávače a praktické košíky nebo misky, které usnadní práci. Mezi nejrozšířenější dnes patří nerezové dřezy, k dostání jsou v mnoha podobách. Krásně vypadají keramické dřezy. Mezi nejmodernější materiály patří granit, a hitem začínají být i tectonite dřezy.