I když mytí nádobí není právě nejoblíbenější činností, dřez je jednou z nejdůležitějších součástí kuchyně. Díky myčkám nádobí dřezy své výsadní postavení poněkud ztratily, pořád se ale bez nich provoz neobejde. Navíc i levné dřezy jsou dnes krásné a estetické, tudíž plní i funkci designovou. Nabídka je velmi široká, i zde se prosazují nové trendy. Současné dřezy jsou odolné i dekorativní zároveň. Design dřezů a dřezových baterií dotváří významně vzhled celé kuchyně. Při výběru bychom si měli ujasnit, zda chceme dřezy se spodní montáží nebo jinou, kam dřez vůbec umístíme, jak intenzivně jej budeme používat a jaký se nám vlastně líbí.
Dřezy ve velké kuchyni i minikuchyňkách
Pokud máme v kuchyni i myčku nádobí, bude nám stačit i dřez menší. Vždy je třeba umýt nějaké věci nebo určité kousky nádobí, úplně vše se do myčky dát nehodí. I při vaření musíme občas rychle opláchnout pár kousků nádobí. Bez dřezu to zkrátka nejde. Většina kuchyňských prací se zkrátka odehrává u dřezu. Ve velké kuchyni přivítáme co největší dřezy nebo dvojdřezy. Existují ale i speciální výrobky do minikuchyněk, které v sobě kloubí několik funkcí a umožní pohodlné vaření i mytí nádobí v omezeném prostoru. Běžnou součástí dnešních výrobků jsou i vychytávky jako dávkovače saponátu.
Výběr nejen podle materiálu
Z jakého materiálu dřezy vybírat? Šetřit se nevyplácí, jde o investici na mnoho let dopředu. Každý materiál má mnoho pozitivních vlastností. Asi nejčastější jsou nerezové dřezy, finančně poměrně příznivé, s dlouhou životností a snadnou údržbou. Nevýhodou může být snadné poškrábání povrchu a to, že na nich neustále zůstávají otisky. Je to ale spíše kosmetická vada. Kov by neměl být příliš tenký. Pro umístění drtičů odpadu je také nutno počítat s dostatečným odtokovým otvorem. Sice to není ještě stále běžná součást našich domácností, ale brzy už možná bude.