Možná jste o tom již slyšeli. Kuchyňské zóny, kuchyňský trojúhelník, kuchyňská ergonomie – to vše má společný záměr a to usnadnit práci v kuchyni. Se správným rozložením je vařit radost. Je to praktický způsob, jak různé kuchyňské činnosti vhodně organizovat. V kuchyni se tak bezproblémů může pohybovat více lidí a všechny činnosti jsou plynulé.
Kuchyňský trojúhelník
Zaměřuje se na polohování určitých zón. Spočívá v tom, že lednice dřez a vařící plocha jsou k sobě jako rohy trojúhelníku. Ke všemu byste tedy měli mít blízko. Ne každý dům a zvláště pak byt má prostor na to, abyste si tam mohli postavit kuchyň se vším všudy, tak jak je často vídáme na obrázcích z magazínů, včetně ostrůvku, barového pultu a dvou ledniček. Primární jsou zóny pro přípravu, vaření a mytí. Ty by každná kuchyně měla obsahovat. Vše ostatní je až druhořadé a taková místa můžeme pojmenovat jako pomocné zóny.
Ideální je zóny dobře kombinovat. Například přípravná zóny by neměla být daleko od mycí zóny. Pečící a vařící zóna může být s přehledem sloučena do jedné.
Zóna pro vaření
Je to zóna, kde tepelně upravujeme pokrmy. Nachází se zde varná deska, trouba, popřípadě mikrovlná trouba nebo toustovač. Je vhodné mít všechny tyto věci pohromadě, protože zpravidla se zde nadělá dost nepořádku. Je to místo, kde když se využívá, je pořád pohyb. V této zóně jsou potřeba hluboké zásuvky nebo skříňky na pánve a hrnce, mělčí zásuvky pro pokličky, zásuvka nebo drátěný program na zeď pro koření, zásuvka nebo odkládací prostor pro vařečky, obracečky, naběračky a podobné pomůcky.
Zóna pro úklid
Nebo také tzv. mycí zóna. Taktéž ji kuchyně musí obsahovat. Toto je místo, kde se umokříte. Patří sem samozřejmě dřez, myčka nádobí, popřípadě koš schovaný ve spodní skříňce. Často je to také místo, kam ukládáme mycí prostředky, takže by mělo být řádně zabezpečeno, zvláště nacházejí-li se v okolí děti. Stejně tak by se odtud mělo pohodlně ukládat čisté nádobí zpět na své místo. Patří sem také místo pro skladování potravinových fólií, alobalu, plastových nádob na zbytky jídla a podobně. Pokud nemáte jinde místo, je tato zóna také vhodná jako úložný prostor pro ubrusy, prostírání, ubrousky nebo málo používané nádobí.
Přípravná zóna
Zde se dějou všechny ty úžasné věci předtím než je dáme péct, vařit či smažit. Blízko této zóny by měla být určitě lednice i dřez na oplachování ovoce, zeleniny a často i sebe sama. Do této zóny patří věci jako váha, nože, mixer nebo. Užitečné je mít v blízkosti i výsuvný koš. Pokud rádi pečete, určitě by v této zóně neměli chybět takové věci jako jsou vykrajovátka, nádoby na mouku a cukr, odměrky a podobné.
Jak je vidět kuchyně se neobejde ani bez jedné z těchto zón. Pro pohodlné a plynulé vaření jsou naprostou nutností a pokud si je vylepšíte různými vylepšováky, budete vařit s opravdovou radostí.