Jak vycvičit psa poslušnosti, odnaučte ho čůrání, skákání a tahání

Výcvik psa se může stát pro celou řadu majitelů noční můrou. Začíná to již u malého štěněte, které je třeba odnaučit čůrání doma a kousání věcí, které do tlamy brát nemá. Pokračuje to běžným výcvikem psů, který by měl vést k dokonalé poslušnosti. Ne vždy se to ale podaří.

A tak můžete vidět celou řadu majitelů psů, kteří nevycvičili své zvířecí miláčky k běžným povelům, jako je „sedni“, „lehni“, „čekej“. Takový pes není zpravidla vycvičen ani k chůzi u nohy a na vodítku tahá. Jinak řečeno, zcela selhal základní výcvik psa.

Není výjimkou, že majitelé psů často tápou, jak by měl základní výcvik vypadat. Prostě netuší, jak odnaučit psa skákat na lidi a naopak ho naučit základním povelům, které by měly být základem. Často bývá chyba v nedůsledném výcviku, ale stává se i to, že pes je prostě víc tvrdohlavý a majitel se snadno vzdává nebo svého čtyřnohého přítele prostě odmalička rozmazluje (uznejte – někdy se prostě nejde zlobit na roztomilé štěňátko).

Výcvik štěněte: jak ho odnaučit čůrat doma a kousat

Asi znáte Werichovu písničku: „Narodilo se štěně, lidí se nebálo…“. Ano, dobře vychovaný a spokojený pes by z vás měl sice mít respekt, ale všichni víme, jak to v té písničce dopadlo, když se z pána toho štěněte vyklubal grobián.

S výcvikem štěněte začínejte odmalička. Platí, že byste měli být důslední, ale zároveň přátelští. Mějte se svým čtyřnohým přítelem trpělivost, ale nic mu neodpusťte, pokud z něho chcete vychovat slušného psa. Trvejte na tom, že jste pro psa autorita, kterou přirozeně respektuje. Na místě ovšem není neustálé trestání za každou maličkost, kterou štěně – třeba nechtěně – vyvede.

Mějte také na paměti, že štěně je stále ve vývoji, utváří se mu svaly a roste. Takže to zpočátku s výcvikem nepřehánějte. Obecně platí, že štěně je třeba začít postupně vychovávat od 4 měsíců věku.

Nejprve je třeba naučit psa čistotnému chování, abyste se vyhnuli situaci, kdy bude pes doma čůrat. Většinou štěně potřebuje vyvenčit poté, co se probudí. Naučte ho proto, že s ním jdete v tuto chvíli ven, aby pejsek pochopil, že potřeba se vykonává na zahradě nebo v parku. Mějte na paměti, že malé štěně potřebuje častěji ven. Intervaly postupně prodlužujte.

Další záležitostí je kousání štěněte. Je malé, takže si chce hrát a má na to právo. Dopřejte mu proto jeho hračky, které může kousat. Jakmile by se ale štěně zakouslo do vaší boty nebo jiného předmětu, napomeňte ho – mírné plácnutí a zvýšení hlasu by mělo dostačovat. Štěně také naučte základním povelům, jako je sedni, lehni, k noze, a začněte i s výcvikem na vodítko.

Jak odnaučit psa skákat a tahat na vodítku?

Co když jste ale tuto fázi propásli, nebyli jste dost důslední, nemáte u psa respekt, takže vás neposlouchá? Staré rčení říká, že starého psa novým kouskům nenaučíš, ale není to tak zcela pravda. I nyní můžete odnaučit psa skákat, tahat, utíkat bez dovolení apod.

Celou řadu majitelů psů trápí, že skáčou na lidi kolem – je to jistě jejich projev radosti, ale ne vždy je příjemný. K dalším častým problémům patří, že psi tahají na vodítku. V těchto případech zpravidla selhal základní výcvik psa. Sjednat nápravu pomohou výcvikové pomůcky.

K nejrozšířenějším výcvikovým pomůckám pro výchovu psů patří elektronické obojky. Je třeba zdůraznit, že jde o zařízení, které je bezpečné pro psa i jeho majitele a v žádném případě se nejedná o prostředky týrání psa. „Cílem elektronických výcvikových obojků je pomoci majitelům při výchově psů, resp. odstranit jejich nevhodné chování, odnaučit je nežádoucím kouskům,“ uvedl Petr Mareš, provozovatel internetového obchodu s výcvikovými pomůckami.

Důležité přitom je, aby byl obojek pro výcvik psů kvalitní (renomovaný výrobce). Zároveň je třeba naučit se ho dobře používat. „Elektronické obojky využívají nejprve zvukový signál, až následně by měl majitel použít elektrostatický impuls, který je sice pro psa nepříjemný, ale není nebezpečný. Neohrožuje ho na zdraví fyzicky ani duševně,“ dodal Petr Mareš.

Pes si velmi brzy spojí zvukový signál a následující elektrostatický impuls, takže pak je nutné použít pouze zvukové napomenutí. Výhodou elektronických obojků pro výchovu psů je, že je můžete používat na dálku. Jsou tak vítanou pomůckou, která umožní psa odnaučit utíkat, skákat nebo tahat. Stanou se vaší prodlouženou rukou i ústy, které vždy dají jasný a přesný povel.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation