Banksy – kontroverzní umění za miliony

Obyvatelé Londýna či Brightonu si zvykli, že často vidí po městě práce kontroverzního „street art“ umělce známého pod přezdívkou Banksy. Po jeho příjezdu do New Yorku se jeho práce objevuje čím dál tím častěji a vzbuzuje značný rozruch.

 

Banksy je pseudonym graffiti umělce, politického aktivisty, filmového režiséra a malíře. „Nikdo“ ho nikdy neviděl, což mu jistě přidává na popularitě. Jeho satirické umění a subversivní epigramy kombinuje s černým humorem. Jeho technikou je charakteristické použití šablon.

Banksy - street art

Bansky promluvil prostřednictvím britského publicisty o své práci, své anonymitě a plánech o nové práci, tentokrát v New Yorku – a to každý den v měsíci říjnu. Zatím dostál svému slovu, každý den se v newyorksých ulicích objeví něco jiného a nadšenci se předhánějí, kdo to najde dřív. Není se čemu divit, jeho umění bylo již dříve prodáno v aukci za více než milion dolarů.

Banksy - street art


Vtipálek nebo génius

Většina umělců touží po uznání a po vysokém ocenění svých děl, ale pro Banksyho to, jak se zdá, neplatí. Faktem je, že se stal jedním z nepopulárnějších umělců a jeho díla jsou prodávána za obrovské sumy. Jeden ze zlomů nastal, když si Angelina Jolie a Brad Pitt zakoupili něco z jeho prácí za více $400 000.

Banksy neprodává fotografie pouličních graffiti přímo, dražitelé umění nechávají problém s odstraněním díla v rukou vítěze aukce.

                                     „Keep it Spotless“ – vydraženo za $1 870 000

Co každému okamžitě vytane na mysli je – jak dlouho si bude schopen udržet anonymitu, když vydělává takové množství peněz a o jeho umění je takový zájem?

Platili by obdivovatelé tolik peněz za jeho umění, i kdyby byla jeho totožnost provalena? Banksy je skálopevně přesvědčen, že si anonymitu udrží a sláva se ho nedotkne.

Banksy - street art

Můžeme si jen představovat, že žije hezkým životem, užívá si svou svobodu a peníze z velkých šeků.

Líbí se i vám práce Banksyho? Třeba se pustíte po velké výhře v loterii také do dražby některého z jeho děl.

Nejlépe si momentálně stojí následující jackpoty:
US Powerball s $108 000 000, více než Kč 2 MILIARDY, již DNES
EuroMillions s €43 000 000, více než Kč 1 MILIARDA, ZÍTRA


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation