Který rotoped je pro vás vhodný?

Konečně  je tu čas dovolených a děsí vás přebytečné špeky?Nebo jste kvůli zdravotním důvodům přinuceni zvednout zadek od televize? Nebo jen uvolnit přebývající energii? A tak pro vás by mohl být kompromisem rotoped či cyklotrenažér. Rotopedy a cyklotrenažéry spadají do třídy fitness nástrojů, kvůli kterým již nemusíte navštívit fitness studio, neboť můžete vyzkoušet simulaci jízdy na bicyklu nerušeně doma. Sportováním na těchto nástrojích je možné podle vaší hmotnosti a obtížnosti jízdy spálit až 3500 kJ/hod. Podle jakých parametrů tyto pomůcky kupovat? V čem je rozdíl mezi rotopedem a cyklotrenažérem? Zaprvé je důležité si srovnat, kolikrát měsíčně a kým bude rotoped používán.Dále pak, kolik peněz jste ochotni za něj dát. Nejlacinější rotopedy na internetu se nyní dají sehnat již od zhruba 2000 Kč, dále se stoupajícími nároky a kvalitou stoupá i cena. 

Rotoped je vhodný především pro domácí, nikoliv však profesionální, cvičení, udržení fyzické kondice a formování figury. Rozlišujeme dva druhy těchto pomůcek: rotopedy, na kterých si udáváme zatížení ručně a rotopedy, které jsou dirigovány počítačem (tzv. ergometry). Používání rotopedu má vliv na formování stehen, hýždí, břicha a též na krevní tlak.Taktéž zvyšuje funkci srdce a stoupá kapacita plic. Rotoped se též chová šetrně ke kloubům.  

Cyklotrenažér simuluje jízdu na kole díky danému a senzitivnímu seřízení zatížení, které je větší než u rotopedu, a perfektní rovnováze. Některé cyklotrenažéry mohou využívat pedály s SPD zámkem, což slouží k použití cykloobuvi. Způsob posilování na cyklotrenažéru se řadí mezi aerobní formy a při dost dlouhém a intenzivním cvičení zlepšuje oběhový a dýchací systém. Cena nejlevnějších typů je zhruba kolem 5000 Kč. 

Jak koupit ten nejlepší? Důležitým kritériem při nákupu je rám, sedadlo a řidítka rotopedu. Zde bychom měli věnovat pozornost především dané nosnosti rotopedu a výšce cvičícího. Rám by měl být také dostatečně masivní a stabilní. Nákupu sedla věnujte velkou pozornost. U sedla by měla být možnost nastavení výšky (dražší typy umožňují také posouvání sedla dozadu či dopředu). Sedlo by mělo být uspokojivě komfortní a anatomicky tvarované. Populární jsou gelová sedla, která se přizpůsobí tělu. Výška řidítek by měla být samozřejmě nastavitelná a samotná řidítka by měla být pokryta elastickým a neklouzavým materiálem. Standardem jsou již vyvážené pedály s nastavitelnými pásky kolem nártu, což samozřejmě umožňuje zapojit též další svaly.

Dalším důležitým kritériem při nákupu je zátěžové kolo, středové uložení a brzdy. Přední kolo u rotopedů slouží jako zátěžové, přičemž platí, že čím těžší kolo, tím vyrovnanější chod. Váha zátěžového kola se pohybuje od 4 do 10 kg. Středové uložení rotopedu má za následek plynulou a tichou jízdu a minimální opotřebování osy, což je zapříčiněno kuličkovými ložisky, ve kterých se nachází osa šlapek. Vyrábí se čtyři druhy brzdného systému: čelisťový, páskový, magnetický (fungují na principu oddalování magnetů) a indukční (na principu zvětšování indukce v cívce). Čelisťové a páskové brzdy nejsou příliš tiché, pracují diskontinuálně a brzy se zničí. Naopak magnetické a indukční brzdy pracují nehlučně a nepřetržitě a jejich životaschopnost je skoro bezmezná. 

V dnešní době už jsou téměř všechny rotopedy vybaveny primitivním počítačem s displejem, který zobrazuje délku jízdy, současnou rychlost a uraženou trasu. U dražších druhů je zobrazeno i počet spálených kilojoulů nebo výkon ve wattech. Šikovnou funkcí počítače je počítání tepové frekvence, což pomáhá sledovat odbourání tuků (aerobní cvičení) nebo zlepšování formy (přesažení aerobního pásma).  s čidlem tepu, které je zabudováno buď v řidítkách nebo ve zvláštním klipu, který je připnut na ušní boltec.

Říkáte si nyní, že největší překážka je málo místa u vás v domě? Pak též pro vás máme dobrou zprávu: nynější trh nabízí i skladné, avšak plnohodnotné, rotopedy.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation