V ekonomické krizi roste počet oddlužení

Oddlužení, neboli osobní bankrot, je možnost vypořádání se s dluhy a je vymezeno v insolvenčním zákoně. Za posledních několik let stále narůstá počet lidí, kteří možnosti oddlužení využívají. Důvodem, proč žadatelů o oddlužení stále přibývá, je bezesporu doznívající ekonomická krize, další příčinou je také to, že lidé čím dál častěji žádají o půjčky, úvěry nebo leasingy. Problém nastává ale až tehdy, když daná osoba není schopná dostát svým závazkům. Oddlužení je takový proces, při kterém jsou sjednoceny veškeré dluhy a následně dochází k vyrovnání dlužníka se všemi věřiteli. Celá dlužná částka je přitom vrácena pouze věřitelům zajištěným, věřitelům nezajištěným dlužník splácí pouze předem stanovenou část. Zbývající část dluhu je dlužníkovi odpuštěna. Díky oddlužení mohou tak dlužníci zažít nový start.
Žadatel o oddlužení musí splnit podmínku, kterou je, že jeho dluhy nevznikly během podnikatelské činnosti. Dlužníkem tedy musí být běžný spotřebitel. Dále je třeba, aby tento žadatel doložil svůj příjem. Co se týče výše příjmu, měla by žadateli o oddlužení zajistit jednak životní minimum, ale zároveň musí posloužit i ke splacení minimálně třiceti procent z dlužné částky.
V České republice existují dva způsoby oddlužení, probíhá tedy buď jako insolvenční řízení, během kterého dlužník vyhlásí osobní bankrot, nebo probíhá formou kooperace dlužné osoby se správci jeho dluhů. U prvního způsobu oddlužení se dlužník vyrovná se svými věřiteli jednorázově, nebo pomocí splátkového kalendáře odevzdává svým věřitelům předem dohodnutou částku každý měsíc, celkově po dobu pěti let. Co se týče druhé formy oddlužení, během ní by mělo být dosaženo kompromisu mezi všemi věřiteli a dlužníkem.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation