Stavíte dům, nepotřebujete elektrocentrálu?

Elektrocentrála je zařízení, které se skládá ze tří částí, konkrétně elektrocentrálu tvoří spalovací motor, generátor a souosé hřídele. Co se týče spalovacího motoru, ten může být buďto benzinový, nebo naftový, co se týče generátoru, ten může být zase buď alternátor, nebo dynamo. Elektrocentrála je používána pro výrobu elektrického proudu, a to na místech, ve kterých se nenachází nikde v blízkosti rozvodná síť, nebo se elektrocentrála využívá jako špičkový nebo záložní zdroj. Jinými slovy můžete elektrocentrálu nazvat také jako agregát nebo jako motorgenerátor se spalovacím motorem. Jelikož elektrocentrála často slouží jako centrum, z kterého je napájena energetická soustava, využívá se například během natáčení filmů v místech, kde není elektřina, na koncertech nebo na festivalech. Jsou také využívány nemocnicemi jako záložní zdroje, kdyby došlo k výpadku elektřiny.
Elektrocentrály lze dělit na jednotlivé základní typy – na elektrocentrálu jednofázovou a trojfázovou, na elektrocentrálu se svářečkou a posledním typem je odhlučněná elektrocentrála. Na co se ale zaměřit, jestliže chcete zvolit správnou elektrocentrálu? Výkon elektrocentrály se určuje podle toho, jaký typ spotřebiče budete chtít elektrocentrálou napájet a jaký má příkon. To je důležité si zjistit hlavně kvůli požadavkům na kolísání napájecího napětí. Jestliže spotřebič bývá náchylný na kolísání napětí, je třeba si pečlivě vybrat typ regulace výstupního napětí elektrocentrály – je lepší si zakoupit elektrocentrálu s AVR.  Náchylnými spotřebiči bývají hlavně počítače, různé laboratorní přístroje, nebo například mycí stroje či naopak svářecí technika.
Nejrozšířenějším druhem na trhu je elektrocentrála benzinová. Za největší výhodu této elektrocentrály se považuje její poměrně nízká hmotnost a její kompaktnější velikostní rozměry. Využívá se hlavně pro krátkodobější napájení menších spotřebičů, nebo jako záložní zdroj spotřebičů využívaných v domácnostech, například ledniček.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation