Jaká má ocel použití?

Ocel je druhem slitiny, kterou tvoří z velké části železo. Tato slitina se vyrábí při metalurgickém procesu. Tento proces zajistí, že se od surového železa oddělí slitina, kterou tvoří prvky jako železo, uhlík, mangan, křemík, fosfor, síra, měď a mnoho dalších. Množství uhlíku by však nemělo přesahovat 1,5 % hranici.
Konečným výsledkem zmiňovaného metalurgického procesu je takzvaná nelegovaná ocel. Ta se velmi lehce dá opracovat tažením, ohýbáním a kováním. Při dalším zpracování se dají vlastnosti nelegované oceli měnit. Tímto dalším zpracováním se myslí legování oceli, čili proces zkvalitňování této slitiny, nebo kalení. Ocel zpracovanou kalením je možné využít k výrobě plechů, drátů nebo hřebíků.
V dnešní době je známo více než 2500 různých druhů oceli. Jednotlivé typy se od sebe odlišují chemickým složením, strukturou nebo fyzikálními a mechanickými vlastnostmi. Podle chemického složení se rozlišují nelegované oceli, nízkolegované oceli a vysoce legované oceli. Rozdíl mezi těmito třemi druhy spočívá hlavně v procentní výši obsahu legujících prvků.
Dále je možné ocel rozdělit na oblasti, kde se využívá. Ve strojírenství bývá využívána takzvaná ocel konstrukční. Nízkolegovaná nožířská ocel má uplatnění ve stavebnictví, využívá se jako betonářská výztuž. Ocel, která má velmi nízký obsah uhlíku, se nazývá ocel k cementování. Dalším druhem je například ocel pro elektrotechnické plechy, která bývá používána na výrobu jader transformátorů. K výrobě nářadí – například vrtáků a fréz – slouží takzvaná nástrojová ocel.
Ocel je možné využít ve všech možných oblastech. Používá se například jako konstrukce mostů, schodišť, lávek a dalších staveb. Tato slitina se však nevyužívá pouze ve stavebnictví, mnoho umělců si ji pořizují k tvorbě svých děl. V posledních letech si mnoho lidí oblíbilo ocelové šperky, především alergici na stříbro a zlato.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation