Používáme oběhové čerpadlo

Čerpadla, neboli pumpy, jsou běžně užívanými mechanickými přístroji, které předávají svou energii kapalině, která čerpadly protéká. Tyto mechanické stroje jsou zpravidla poháněny motorem. Určitě jste však narazili i na čerpadla, která byla poháněna lidskou silou. Čerpadla se ale nevyskytují jen v průmyslu, zemědělství a v dalších podobných odvětvích, setkáváte se s nimi běžně i ve vašich domácnostech – například čerpadla ve studnách nebo v automobilech. V jednodušší podobě byly čerpadla známa již ve starověkých dobách. Lidé je používali k tomu, aby přepravili větší objem vody z jednoho místa na místo další.
Čerpadel existuje mnoho druhů, rozlišujeme například čerpadla teplovodní, samonasávací, odstředivá horizontální nebo vertikální čerpadla, čerpadla kalová, bazénová, pro čerpání dešťové vody, zubová čerpadla, průmyslová čerpadla, čerpadla povrchová či oběhové čerpadlo.
Pro odčerpávání tekutin v potrubních systémech je vhodné oběhové čerpadlo. Konkrétně je tedy používáno na systémy ústředního topení nebo na systémy podlahového vytápění, tento typ čerpadel se využívá ve chladících a klimatizačních zařízeních, nebo nacházejí své využití také u průmyslových oběhových soustav. Oběhové čerpadlo není však určeno k čerpání vody, která pitná.
Domácnosti, a samozřejmě nejen ony, oběhové čerpadlo používají hlavně pro vytápění (a to převážně v zimních měsících). Každé oběhové čerpadlo by tedy mělo splňovat různá kritéria. Těmi jsou myšleny například bezporuchový chod čerpadla a zároveň jeho dlouhodobá životnost, úspornost během provozu doprovázená nízkou spotřebou energie, čerpadlo by během provozu nemělo vydávat hluk, obsluha by měla být nenáročná a jednoduchá, a nejdůležitějším kritériem je asi jeho vysoký výkon.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation