Domácí kavárna

Kavárny jsou dnes na každém rohu, ale kvalitativně je mezi nimi velký rozdíl. Musím přiznat, že hledání skvělé kávy je pro mě vždy takové malé dobrodružství. V Praze se dá orientovat podle scuk.cz, i když poslední době jsou tam i podniky, které nestojí za moc. (Ale i průměrná káva k tomu dobrodružství patří. Objevování skvělých kaváren je přece jenom levnější, než objevování dobrých restaurací.)

Co ale dělat, když si chcete skvělou kávu vychutnat doma? Někdo preferuje klasického turka, jiný raději překapávanou kávu. Před deseti lety tím zhruba končily vaše možnosti domácí přípravy. Dnes jsou však na trhu přístroje, které umí mnohem víc a vyrovnají se profesionálním přístrojům ve většině kaváren. Ceny se pohybují zhruba od 3 do 30 tisíc korun.

Nejlevnější přístroje lze rozdělit do dvou kategorií: přístroje na kapsle a poloautomatické kávovary. Klasickým zástupcem přístrojů na kapsle je známé Dolce Gusto od společnosti Krups. Jeho výhodou je nízká pořizovací cena. Dolce Gusto pořídíte od 3000Kč. Další výhodou je velmi jednoduchá obsluha. Stačí do zásobníku natočit vodu, vložit kapsli a zmáčknout knoflík. Podobně snadné je i čištění, stačí vypláchnout držák na kapsli s kávou. Nevýhodou kapslových kávovarů je logicky cena kapslí. Podobně jako u Sodastreamu je byznysmodel postavený na vysoké provozní ceně a nízké nákupní ceně. Takže sice ušetříte na přístroji, ale po několika letech provozu zaplatíte navíc na kapslích. Kapslové přístroje se tak hodí spíše pro občasnou přípravu kávy. Pokud potřebujete několik šálků denně, raději investujte do dražšího modelu. Během dvou let se vám investice vrátí. Obyčejné presso vyjde zhruba na sedm korun, kapučíno nebo latté na deset až patnáct korun. Pořád je to o dost levnější, než v kavárně, ale jde to i jinak:-)

Druhou možností jsou poloautomatické přístroje. Tyto přístroje mají specifický systém zásobníků na kávu. Můžete tak použít běžnou mletou kávu. S běžnou kávou vás jedno presso vyjde na korunu až dvě, u špičkové kávy počítejte s pěti korunami. U levnějších modelů si dejte pozor na nízký tlak čerpadla, který vás může limitovat v přípravě kvalitního pressa. Obsluha těchto přístrojů je také o něco složitější, než u kapslových a stejné je to s čištěním.

Třetí cestou je plně automatický profesionální přístroj. Na českém trhu patří mezi nejlepší přístroje značky Jura nebo Delonghi (http://www.datart.cz/espressa.html?vyrobce=&druh-pristroje=312196&tab=ATTR1) Nejlevnější produkty stojí pod deset tisíc korun, ale raději počítejte lehce nad deset tisíc. Od 15 tisíc už jsou to velmi schopné přístroje a větší rozdíl ve výsledku uděláte lepší kávou, než přístrojem za 30 tisíc. Plně automatický přístroj je připojený na přívod vody a není tak nutné sledovat zásobník. Umí nahřívat šálky a kávu sám namele. Trysky pro šlehání mléka jsou u těchto přístrojů dostatečně výkonné. Obsluha je velmi snadná, údržba záleží model od modelu. Některé se čistí více méně samy, jiné je třeba čas od času vyčistit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation