Zásnubní prsten s diamantem a nebo se zirkonem?

Přemýšlíte, zda nechat zasadit do zlatého prstenu diamant nebo raději zirkon? Je mezi nimi nějaký rozdíl v kvalitě a v čem jsou tedy v prstenech přednosti diamantu, pokud je dražší než prsten se zirkonem? Takové jsou časté otázky zákaznic pro svatební prsteny.

 

ZirkonCo je to kámen zirkon?

Kubický zirkon – chemicky označení oxid zirkoničitý ZrO2. Je to uměle vyráběný nerost, který se zasazuje do zlatých prstenů pro svou podobnost z diamantem. Jeho tvrdost je 8,5 v Mohsově  stupnici a index lomu světla 1,93-1,98.

 

 

DiamantCo je to kámen diamant?

Diamant – chemicky je čistý krystalický uhlík C. Na rozdíl od zirkonu je to přírodní nerost, který se pro všechny prsteny získává těžbou v dolech. Jeho tvrdost je 10 Mohsově stupnici a index lomu 2,42.

 

 

Jaký je rozdíl mezi diamantem a zirkonem při nošení v prstenu?

Diamant má větší index lomu než zirkon.Index lomu určuje způsob šíření světla při jeho průchodu kamenem prstenu. Diamant je v prstenu jiskřivější – tedy má krásnější hru barev a oheň než zirkon. Když je zasazený v prstenu jeden malý diamant třeba 0,020ct (průměr asi 1,70 mm), tak ho na první pohled od zirkonu nepoznáte. Pokud je ale v prstýnku více menších diamantů pohromadě, je už efekt jasně vidět.

Diamanty v prstýnku na míru pěkněji jiskří než zirkony. S počtem diamantů potom roste tento efekt hry barev pověstného pro diamanty. Při zasazení diamantu v zásnubním prstenu nebo snubní prstenu platí, že jeho jiskra, hra barev a oheň roste z jeho velikostí. U větších kamenů se už stěží může zirkon diamantu rovnat.

Především však diamant v prstenu předstihuje zirkon svou tvrdostí. V praxi to znamená, že zirkon se při nošení po nějaké době „ošoupá“ o tvrdší předměty a ztratí tím svůj třpyt. Diamant je nejtvrdším nerostem na Zemi. Při nošení v prstenu se jeho povrch nemá o co narušit, všechny okolní předměty jsou měkčí než on. Proto se diamantový prstýnek třpytí pořád stejně krásně.

Ještě je jedna přednost diamantu v porovnání se zirkonem. Je to jeho větší houževnatost. Drahé kameny jsou nejenom tvrdé, ale i poměrně křehké. Při prudkém nárazu se mohou rozbít. A diamant zasazený ve zlatém prstenu je v tomto směru určitě odolnější než zirkon.

 

snubní prsteny č. 38 snubní prsteny č. 11 číslo zásnubního prstenu 3
Snubní prsteny č. 38 Snubní prsteny č. 11 Zásnubní prsteny č. 3

 

Při výběru, zda-li do zlatého prstenu dát zirkon nebo diamant, bude kromě ceny hrát roli i trvanlivost prstýnku. Každá věc se při používání opotřebovává, platí to i pro snubní prsteny a zásnubní prsteny dvojnásob.

Výhoda zlata ale je v tom, že jeho povrch lze po určité době nošení obnovit tak, že prsten je zase jako nový. Malé zirkony v prstenu, které ztratily svůj třpyt už ale vyleštit nelze. Proto u zásnubních a snubních prstenů, kde od šperku už asi očekáváme delší trvanlivost, je výběr diamantů určitě ke zvážení.

 

Máte zájem o výrobu prstýnku na míru ? Kontaktujte nás!


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation