Tag Archives: Gdpr

Na koho se vůbec GDPR směrnice vztahuje?

Ptáte se, co je GDPR směrnice a na koho se vztahuje? Jedná se o výsledek jednání orgánů Evropské unie, proto se dotýká firem po celé EU. Vztahuje se však rovněž na společnosti, které v unii pouze působí a zpracovávají data jejích obyvatel. O osobní informace tady totiž jde. GDPR nařízení je určené všem firmám, které nějakým způsobem pracují s citlivými daty zákazníků, zaměstnanců, dodavatelů apod. A to dělají téměř všechny korporace. Samozřejmě existují výjimky. Od pravidel jsou oproštěny drobné firmy do 250 zaměstnanců, jestliže není zpracování osobních údajů jejich hlavní činností a splňují další předpisy. Kdo si není jistý, zda pod takovou výjimku spadá, nebo musí naopak začít GDPR řešit, měl by se co nejdříve obrátit na profesionály. Odborný GDPR audit napoví.

A co když firma GDPR směrnici nedodrží?

EU hrozí vysokými pokutami až do výše 20 000 000 eur či 4 % z ročního obratu společnosti. Vše však bude záviset na závažnosti i délce porušení, počtu poškozených občanů a dalších kritériích. Sankce určitě nebudou tak vysoké, pokud se firma aspoň nějakým způsobem vynasnaží nařízení dodržovat. Po pravdě řečeno to vypadá, že se výší pokut ohání pouze GDPR konzultanti, kteří chtějí lidi vystrašit, a získat si tím zákazníky. Z GDPR nařízení mít strach nemusíte, ještě máte spoustu času na implementaci potřebných opatření. Nenechte se vystrašit, vždyť s nařízením se potýká spousta firem a všichni to nějak zvládnou. Na internetu také najdete mnoho článků. Může vám také pomoci GDPR audit vzor, který vás jednotlivými základními kroky auditu provede.

Jaké sankce hrozí firmám za ignorování GDPR

GDPR – nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním a shromažďováním osobních údajů se týká všech firem, institucí i spolků, které shromažďují a zpracovávají osobní údaje osob.

Toto nařízení sjednocuje ochranu osobních údajů v celé Evropské unii. Přinese těsnější spolupráci dozorových orgánů a rovnocennou vymahatelnost práva. Srovnatelné budou i pokuty, které hrozí za nedodržování či ignoraci GDPR. Výše pokut se může vyšplhat až na 20 mil. Eur nebo 4% z celkového ročního obratu firmy.

Mimo správních pokut správcům a zpracovatelům osobních údajů hrozí žaloby podané fyzickými osobami s požadavkem na náhradu škody v případě hmotné i nehmotné újmy.

Výše pokut a případná ztráta důvěry může být pro řadu firem až likvidační. Určitě se tak vyplatí učinit nezbytné kroky a s osobními údaji pracovat v soulady s principy a povinnostmi vyplývajícími z GDPR.

http://dataosobni.cz/2018/03/16/jake-sankce-hrozi-firmam-za-ignorovani-gdpr/

http://dataosobni.cz/zakladni-pojmy/

http://dataosobni.cz/povinnosti/

Konzultace ke GDPR nařízení

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů GDPR (z anglického General Data Protection Regulation) je platné ve všech zemích Evropské unie. Nevztahuje se pouze na firmy zaměstnávající méně než 250 lidí. Toto GDPR nařízení nabude účinnost dne 25. května 2018. Pojem osobní údaje se vztahuje ke všem údajům, které lze přiřadit konkrétní osobě prostřednictvím jména, bydliště, rodného čísla nebo dne narození, podobně jako čísel osobních dokladů (občanský a řidičský průkaz, cestovní pas) a elektronických dat (IP adresa, cookie, lokalizační údaje). Nařízení se vztahuje jak na automatizované, tak neautomatizované zpracování. Pokud se na firmu vztahuje GDPR nařízení o ochraně osobních údajů, musí zavést odpovídající kodex, procesy a systémy. Audit nám spolehlivě provede Asociace za lepší ICT řešení. Díky GDPR konzultaci Asociace za lepší ICT řešení zjistí, zda je firma schopna zobrazit uživateli přehled osobních údajů, zpracovat žádost o jejich úpravu nebo vymazání a zpřístupnit je pro přenos. Dále je její povinností přiřadit příznak omezení a příslušné blokování nebo doložení zavedení procesů zanesení, ochrany a likvidace dat.

Proč by firmy měly objednat GDPR audit?

Implementace požadavků nařízení GDPR není úplně snadný krok. Aby měla smysl, je důležitá prvotní analýza, správné nastavení kodexu a souvisejících procesů a systémů, a poté otestování a vyhodnocení finálního stavu. Směrnice GDPR nařízení je zároveň příležitostí zvýšit celkovou kybernetickou bezpečnost a zároveň nevyhnutelnou zátěží, kterou musí pod pohrůžkou vysoké finanční sankce dodržovat každá firma. Zanedbání ochrany osobních údajů se může stát dokonce trestným činem. Ne každý podnik má dostatečně zkušeného právníka, takže v rámci procesu zavádění GDPR nařízení bude většina firem využívat externí dodavatele služeb. Specialisté vám mohou zpracovat datový audit, audit procesů, připravit kodex ochrany osobních údajů a navrhnout kroky k dosažení shody s GDPR. Pokud budete jmenovat pověřence DPO z řad zaměstnanců, určitě je důležité kvalitní GDPR školení. Ale klíčová je výsledná podoba práce s osobními údaji – a právě její správnost pomůže doladit a potvrdit GDPR audit od certifikované autority. GDPR audit je garancí pro vedení společnosti, důkazem pro ÚOOU a jasným signálem pro zákazníky, že se jedná o seriozního obchodního partnera. Přitom cena GDPR auditu nemusí být nijak horentní – pokud je zavedení GDPR transparentní a správně zdokumentované.

Bojíte se nového GDPR nařízení? Není důvod

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (General Data Protection Regulation čili GDPR) vstoupí v platnost už během následujícího května. Občanům EU má přinést lepší kontrolu nad daty, která o nich různé společnosti shromažďují. Firmy ho však vidí spíše negativně. Mají z něj totiž strach. Pokuty, které EU vyhlásila za nedodržování nových předpisů, jsou poměrně přísné. Za porušování či nedodržování GDPR nařízení hrozí firmám vysoké sankce. Maximální výše pokuty může dosáhnout až 20 000 000 EUR či 4 % ročního obratu. Samozřejmě bude záležet na tom, jak dlouho je daný předpis porušován, zda je porušení příliš závažné, kolik občanů bylo poškozených atd. Pokutu mohou dostat malé i velké korporace, navíc po nich může být vyžadována náhrada škody za hmotnou nebo nehmotnou újmu občany z celé EU. Je tedy pochopitelné, že by taková situace spoustu firem zlikvidovala. Nepanikařte ale, nic není tak horké, jak se o tom píše v bulváru. Přistoupíte-li ke GDPR nařízení zodpovědně, je smutný konec velmi nepravděpodobný.

Co jsou osobní údaje z hlediska GDPR nařízení?

Za osobní údaje se považují údaje, které lze přiřadit konkrétní osobě prostřednictvím: jména, bydliště, r.č. či data narození, čísla dokladů: OP, pas, ŘP, elektronických údajů (IP adresa, cookie, lokalizační údaje). Subjektem údajů je fyzická osoba, jíž se osobní údaje týkají. Subjekt údajů není právnická osoba. Údaje vztahující se k právnické osobě tak nejsou osobními údaji. Osobní údaje mohou být pouze ve vztahu k žijící fyzické osobě.

Správcem je subjekt, nerozhoduje jaké právní formy, který určuje účely a prostředky zpracování osobních údajů a za zpracování primárně odpovídá. Správce osobní údaje zpracovává pro účely vyplývající z jeho činnosti (např. zákonem stanovené povinnosti, ze smluv), ale může je zpracovávat i pro vlastní určené účely např. pro své oprávněné zájmy, pokud tyto zájmy nepřevyšují zájem na ochraně základních práv a svobod fyzických osob.

Kde najdu kompletní znění GDPR nařízení v češtině?

Kompletní znění GDPR česky najdete i s vysvětlivkami na webu Asociace ICT. Ať už jde o bankovní instituce, zdravotnictví, veřejnou správu, velké nebo střední firmy či domácí e-shopy, všichni se budou v dohledné době potýkat s nutností upravit způsob zpracování osobních údajů. V případě závažného porušení pak budou firmám hrozit vysoké pokuty, které pro ně mohou být až likvidační. Vzhledem k vysokým postihům za nedodržení směrnice GDPR nařízení doporučujeme společnostem bez vlastního specializovaného právníka odbornou konzultaci a GDPR audit, audit kodexu ochrany osobních údajů či kompletní GDPR audit od certifikované autority.

Pověřenec pro ochranu osobních údajů – DPO

Od 25. 5. letošního roku vstupuje v platnost Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním a shromažďováním osobních údajů neboli GDPR. Pro řadu firem a institucí tímto vzniká povinnost jmenovat tzv. Pověřence pro ochranu osobních údajů neboli DPO (anglicky Data Protection Officer).

 

Povinnost Pověřence jmenovat nastává v následujících případech:

  • zpracování provádí orgán veřejné moci či veřejný subjekt (s výjimkou soudů)
  • hlavní činnosti správce nebo zpracovatele spočívají v operacích zpracování, které vyžadují rozsáhlé pravidelné a systematické monitorování občanů,
  • hlavní činnosti správce nebo zpracovatele spočívají v rozsáhlém zpracování zvláštních kategorií údajů nebo osobních údajů týkajících se rozsudků v trestních věcech a trestných činů.

Pokud organizace nemá výslovnou povinnost jmenovat Pověřence a jmenuje jej dobrovolně, budou se na jeho jmenování, postavení a úkoly vztahovat stejné požadavky, jako kdyby bylo jmenování povinné.

Mezi hlavní úkoly DPO bude patřit monitorování souladu zpracování osobních údajů s povinnostmi vyplývajícími z GDPR, školení pracovníků, provádění interních auditů a celkové řízení agendy interní ochrany dat.

Pověřenec musí být snadno dostupný jak pro subjekty údajů, tak i pro dozorový úřad, což je v případě České republiky Úřad pro ochranu osobních údajů.

 

GDPR přináší řadu nových povinností pro všechny firmy a organizace zpracovávající osobní údaje.

Vzhledem k hrozícím pokutám nelze GDPR ignorovat. Menším a středním firmám a organizacím se určitě vyplatí využít zkušeností odborných firem nabízejících pomoc při zavádění GDPR. Jednou z takovýchto firem je společnost ANERI s.r.o. z Liberce. Odborně proškolení a certifikovaní pracovníci společnosti ANERI pomohou se zavedením potřebných opatření a zajistí průběžnou kontrolu plnění nařízení GDPR.

http://dataosobni.cz/zakladni-pojmy/

http://dataosobni.cz/povinnosti/

http://dataosobni.cz/2017/12/13/dpo/

Nařízení GDPR začne platit již za několik měsíců

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (anglicky General Data Protection Regulation, zkratka GDPR) o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů je nařízení Evropské unie zvyšující ochranu osobních dat občanů EU, ale také nároky na firemní postupy a informační systémy. Evropské GDPR nařízení o ochraně osobních údajů nabývá účinnosti 25. května 2018. GDPR nařízení se vztahuje na všechny subjekty zpracovávající osobní údaje občanů EU. Části nařízení GDPR se nevztahují na organizace s méně než 250 zaměstnanci.

Odpovědnost a zavádění nových kodexů

Z principu věci je patrné, že GDPR nařízení zasáhne nejenom veřejný sektor, ale také firmy pracující s osobními údaji fyzických osob. V tomto směru to může být nejrůznějších nakládání s takovými informacemi:

  • behaviorální reklamy,
  • sledování polohy,
  • kamerové systémy,
  • poskytování telekomunikačních služeb,
  • monitoring subjektů, apod.

Konkrétní právnické osobě či podnikateli vznikne povinnost zavést ve své společnosti adekvátní kodexy OOÚ, souhlasy, procesy a nová systémová řešení týkající se nového GDPR nařízení. Za tohle všechno bude zodpovědný pověřenec. Tím nemusí být za každou cenu někdo z firmy. Tyto povinnosti lze delegovat na ty správné dodavatele zmiňovaných služeb.

Jaké jsou chráněné osobní údaje?

GDPR nařízení se totiž týká nejenom jména, příjmení, rodného čísla či data narození. Dále je to také číslo občanského průkazu, pasu, řidičského průkazu, IP adresa, cookie a lokalizační údaje. Pakliže v odpovídající míře pracujete s takovými údaji, GDPR povinnosti vás rozhodně neminou.

GDPR vstoupí v platnost již tento rok

Zkratka GDPR vychází z anglického originálu General Data Protection Regulation a představuje obecné nařízení o ochraně údajů. Díky konceptu zaručuje jednotná pravidla pro nakládání s osobními údaji občanů a fyzických osob, ať už v reálném či virtuálním světě a zároveň umožňuje jejich volný pohyb v rámci Evropské unie. Nařízení GDPR pracuje se speciálními informačními systémy, díky nimž je s daty nakládáno jako s celkem. Tento speciální program musí být schopen zobrazit přehled všech osobních údajů, zpracovat opravu nebo je vymazat a samozřejmě zpřístupnit osobní údaje pro přenos. Neméně důležitá je pečlivá a následně potvrzená likvidace těchto dat.

Nařízení GDPR – cenné rady od profesionálů

GDPR nařízení symbolizuje obsáhlou problematiku a zároveň se snaží o propracované pojetí pro zvýšení ochrany dat našich občanů. Právnické subjekty jsou povinny se seznámit s obecně platným nařízením a zajistit veškeré potřebné kroky pro splnění nových přístupů a povinností. Využít lze moderní datová centra či informační systémy s praktickými funkcemi. S tímto vám mohou pomoci společnosti zaměřené na lepší řešení v oblasti informačních technologií. Cenné rady zkušených profesionálů a odborníků vám pomohou zlepšit váš přístup a zpracování osobních dat a najít vhodné řešení do budoucna a vyvarovat se pokud v souvislosti s novým GDPR nařízením.

GDPR nařízení se dotkne všech

GDPR nařízení míří na firmy, instituce i jednotlivce, kteří zacházejí s osobními údaji – zaměstnanců, zákazníků, klientů či dodavatelů, a to napříč segmenty a odvětvími. Zasáhne i ty, kteří sledují či analyzují chování uživatelů na webu, při používání aplikací nebo chytrých technologií. Ochrana osobních údajů GDPR má chránit digitální práva občanů EU.

Ať už jde o bankovní instituce, zdravotnictví, veřejnou správu, nebo e-shopy, všichni se budou v dohledné době potýkat s nutností upravit způsob zpracování osobních údajů. V případě závažného porušení pak budou firmám hrozit vysoké pokuty, které pro ně mohou být až likvidační.

Platnost a účinnost GDPR nařízení se rychle blíží

O GDPR (General Data Protection Regulation – obecné nařízení o ochraně osobních údajů) se mluví již více než rok. Jedná se o novou legislativu EU, která si klade za cíl zvýšit ochranu osobních dat. Schválena byla už v dubnu loňského roku a v platnost vejde v následujícím květnu. Přesněji 25. 5. 2018. Jste na GDPR nařízení již připraveni?

Co je potřeba do května 2018 změnit?

Nenechte se vyděsit, spoustu věcí, o nichž GDPR nařízení mluví, už nejspíš děláte. Mnoho jich je ale nových. Asi nejdůležitější změnou je, že lidé musí mít přístup k informacím, které o nich uchováváte, a mohou kdykoliv požádat, abyste je uchovávat přestali, když už k tomu není žádný důvod. Zajímavostí je nutnost nahlásit každé odcizení údajů nejpozději do 72 hodin, a to jak Úřadu pro ochranu osobních údajů, tak majitelům těchto informací. Díky tomu už se nebude stávat, že se o odcizení dat dozvíme s několikaročním zpožděním, jako tomu bylo loni u Yahoo.

Využijte GDPR auditu od certifikované osoby

Ne každý má po ruce nebo ve své firmě specializovaného právníka na tuto problematiku, aby mu pomohl popasovat se s nařízením GDPR. Pakliže k takovým lidem patříte i vy sami, nezoufejte, protože máte příležitost upotřebit odborných konzultací s externími specialisty. Ti vám mohou nabídnout široké portfolio služeb:

  • GDPR datový audit,
  • audit kodexu,
  • kompletní GDPR audit.

Dozvíte se vše potřebné a naučíte se pracovat s osobními údaji jako s celkem. K tomu lze samozřejmě využít i speciálních IT systému, jejichž pořízení a zavádění vás pravděpodobně nemine.

Nepodceňujte důležitost GDPR nařízení, protože jakékoliv vyhýbání se této povinnosti po 25. květnu 2018 bude spojeno se sankčními pokutami. Ba co více, nedodržování a zanedbání ochrany osobních údajů se může stát dokonce i trestným činem. Připravte se na nařízení Evropského parlamentu a Rady o ochraně fyzických osob s dostatečným předstihem.

GDPR se týká všech firem a institucí

GDPR je nařízení Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a volném pohybu těchto údajů. V platnost vstoupí od 25. 5. 2018.

 

GDPR se týká všech firem a institucí, které nakládají s osobními údaji osob. Může se jednat o vlastní zaměstnance i obchodní partnery. Z toho vyplývá, že se toto nařízení o ochraně osobních údajů týká takřka všech firem.

Vzhledem k tomu, že každá firma je specifická, musí mít každá firma a instituce vlastní řešení GDPR uzpůsobené na míru své činnosti a podnikání. GDPR zavádí spoustu nových pravidel a nařízení a stanovuje i vysoké sankce za jejich porušení. Jestliže se firmy a instituce chtějí vyhnout vysokým finančním postihům, nemohou GDPR neřešit.

Každá firma by si měla být vědoma práce s osobními údaji, mít je dostatečně zabezpečené, monitorovat nakládání s nimi, automaticky hlásit a řešit jejich případné zneužití a na případnou žádost být schopna všechny údaje o dané osobě smazat.

Je pochopitelné, že pro každou firmu je zavedení GDPR nemalou zátěží administrativní, časovou i finanční. Žádné organizaci nic nebrání v tom, využít služeb externích konzultantů pro úkoly související s ochranou osobních údajů. Mezi firmy nabízející pomoc, poradenství a konzultace při zavádění GDPR ve firmách patří společnost ANERI s.r.o. z Liberce. Odborně proškolení a certifikovaní pracovníci společnosti ANERI pomohou se zavedením potřebných opatření a zajistí průběžnou kontrolu plnění nařízení GDPR.

http://www.aneri.cz/cs/poradenstvi-a-konzultacni-cinnost/

http://aneri.cz/cs/aktualne/gdpr-se-tyka-vsech-firem-a-instituci/

http://www.aneri.cz/cs/poradenstvi-a-konzultacni-cinnost/gdpr-a-osobni-udaje/

GDPR nařízení se velmi rychle blíží

Ptáte se co je GDPR nařízení? V květnu 2018 vstoupí v platnost nové nařízení o ochraně osobních údajů, které je v celé EU známé jako GDPR (General Data Protection Regulation). Mezi firmami, a to nejen v ČR, se vyskytují takové, které jsou už zodpovědně připravené. Pak je malá skupina těch, jež vlastně GDPR nehodlají moc řešit. A zbytek se nařízení skrývajících se pod tou záhadnou zkratkou GDPR obává. Možné sankce jsou skutečně vysoké, ovšem strach je zbytečný. Ještě je dost času přistoupit k celé záležitosti zodpovědně. Málokdo dnes vlastně tuší, co konkrétně bude od následujícího května jinak. Zato všichni moc dobře vědí, že sankce se mohou vyšplhat až ke 20 000 000 EUR či 4 % ročního obratu firmy. Nikdo dnes nedokáže říct, zda budou pokuty skutečně až tak přísné. Místo toho, kolik by v případě porušení musely zaplatit, by se však firmy měly starat raději o to, jak se chovat podle nových GDPR nařízení.

Jaký má GDPR nařízení vlastně smysl?

EU si GDPR nařízení nevymyslela pro nic za nic. V době, kdy jsou internet a chytrá zařízení čím dál důležitější součástí našich životů, se také čím dál více pracuje s daty. A jelikož osobní informace jsou to nejcennější, co máme, měly by být určitým způsobem chráněny.

Účelem GDPR je tedy umožnit lidem kontrolu toho, jaká data o nich kdo skladuje. Díky GDPR budou mít ke všemu přístup, získají právo požadovat úpravu dat či jejich vymazání. Dokonce budou mít možnost vznést námitku proti automatizovanému zpracovávání osobních informací, což je třeba případ různých marketingových kampaní.

Co to pro vás znamená?

Nejdříve je potřeba zjistit, zda se vás GDPR nařízení týká. Pak byste si měli zařídit datový audit, revizi smluv atd. Měli byste zařídit proškolení všech zaměstnanců a domluvit se s dalšími lidmi, kteří s daty pracují – pokud například ukládáte informace do cloudu, týká se to i poskytovatele cloudového úložiště. Každá firma by rovněž měla mít svého DPO (pověřence pro ochranu osobních údajů), který bude zodpovědný za implementaci GDPR a sledování, zda se chováte v souladu s nařízeními. A když to neuděláte? Pokuty jsou vysoké, EU hrozí až 20 miliony eur. Nemusíte si z toho ovšem dělat těžkou hlavu, vždyť ve vaší situaci jsou hromady firem všude kolem vás. Důležité je nepodcenit přípravu. Domluvte si už teď konzultace ke GDPR a začněte vše řešit s předstihem.