Exekuce 2013, novela exekučního a občanského řádu

Od 1. ledna 2013 začne platit novela exekučního řádu a občanského soudního řádu. Pravidla pro exekutory se zpřísní. Některé provedené změny jsou ku prospěchu dlužníků, jiné ve prospěch exekutorů a věřitelů. Podívejme se na nejdůležitější změny. Exekuce 2013 a její změny.

Předžalobní výzva

Předžalobní výzva je novelizací zákona zavedena ku prospěchu dlužníků. Podle dnešních pravidel nemusí věřitel informovat dlužníka o dluhu a může svůj nárok uplatnit přímo u soudu. Podle nových pravidel zákon stanoví povinnost věřitele kontaktovat dlužníka ještě před podáním návrhu na zahájení soudního řízení a vyzvat ho k včasnému uhrazení dluhu.

Exekutor bude moct postihnout mzdu i účet manžela dlužníka!

Od 1.1.2013 budou moci exekutoři postihnout nejenom mzdu, ale i účet manžela, který v některých případech nemá ani ponětí o samotném dluhu!

Povinnost pořizovat záznamy u provádění mobiliární exekuce

Povinně budou muset exekutoři od prvního ledna při provádění mobiliárních exekucí pořizovat záznamy v případě, že je dlužník, členové domácnosti nebo majitelé neoprávněně zabavovaných věcí požádají!

Slučování (spojování) exekucí

Další významnou změnou ve prospěch dlužníka, která sníží dopady exekuce (vysoké poplatky za každé exekuční řízení) je slučování exekucí. Slučovat exekuce dlužníkovi se nebudou jen v rámci jednoho exekutorského úřadu, ale i exekucí proti konkrétnímu dlužníkovi, jejichž provedením byli pověření různí exekutoři.

Vracení neoprávněné zabavené věci

Od ledna 2013 budou mít poškození (majitelé, kterým byly neprávem zabaveny věci) větší právní ochranu. Po dohodě s majitelem budou také mít exekutoři povinnost vracet neoprávněně zabavenou věc na místo, odkud ji vzali.

Více změn u exekucí v roce 2013 naleznete na www.pujcky-investor.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation