Jsou Češi konzervativci, srabi nebo je to jen lenost?

Pouze necelá pětina klientů bank v Česku v minulosti změnila banku nebo má nyní účty u více než jedné banky. Konkrétně jde o 17 %, tedy zhruba 1,1 milionu lidí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Deloitte, který proběhl ve spolupráci s agenturou TNS Pentor. Češi tak společně s Poláky patří v tomto směru k nejkonzervativnějším v regionu. Na Slovensku už někdy změnilo banku nebo má více než jeden účet přes polovinu klientů (52 %), v Rumunsku 42 % a v Maďarsku je to 28 %. Věrnější než Češi jsou jen klienti v Polsku, kde jednu z uvedených změn zkusilo jen 12 % zákazníků.

Jsou Češi konzervativci, srabi, lenoší? Nebo jsou jen spokojení s bankovními službami, které dostávají? Aspoň částečnou odpověď může poskytnout další průzkum, tentokrát od Ernst and Young…

Čechům se nelíbí poplatky, jsou ochotni kvůli nim změnit svou banku 

  • 69 % českých klientů bank by změnilo svou hlavní banku kvůli vysokým poplatkům
  • Čeští klienti by chtěli za svou věrnost bance kvalitnější služby (86 %) a nižší poplatky, resp. jejich vklady by měly být úročeny vyšší úrokovou sazbou (91 %)
  • 73 % českých klientů bank není přesvědčeno, že jejich banka v současnosti přizpůsobuje produkty a služby jejich potřebám

U druhého průzkumu není jasné, jestli se skupina 1 a 3 překrývá, ale dejme tomu, že zde je nějakých 60% lidí, kteří mají problém se svojí současnou bankou. Zároveň 69% by změnilo banku kvůli vysokým poplatkům. Co nám to říká?

  1. 14% lidí nechce za svoji věrnost kvalitnější služby
  2. 9% lidí nechce nižší poplatky nebo vyšší úrok.

Jeden by předpokládal, že aspoň 98% lidí bude chtít víc, než má, když pro to vlastně nemusí nic udělat. V Česku evidentně ne. Ale jsou tu i zajímavější závěry.

  1. 91% lidí by chtělo nižší poplatky/lepší úrok.
  2. 17% lidí je ochotno zvednout zadek, zajít do banky a změnit ji na nějakou, která má nižší úrok a poplatky.

Takže bychom mohli populaci rozdělit podle jejímu přístupu k bankám. 9% je všechno úplně volný, 23% je spokojených se současným stavem, 51% nadává na všechno kolem sebe, ohánějí se tím, co by udělali, ale nakonec neudělají nic a konečně 17% jde a svůj problém prostě vyřeší.

(Procenta jsou orientační, protože obě společnosti realizovaly svoje průzkumy na jiném vzorku a také nelze přesně říct, jak moc se odpovědi překrývají.)

Přístup Čechů k bankovním poplatkům extrémně zajímavý i vzhledem k politické situaci. Pokud bychom použili stejný model a dosadili bychom tam místo banky politiku a nechali procenta, pak je jasné proč jsou lidé tak nespokojení s politikou a také proč dostávají zavedené politické strany vždy tolik hlasů. 17% lidí jde volit nové strany, 9% lidí určitě nejde k volbám, 23% volí staré strany a z toho zbytku se rekrutují buď nevoliči, nebo lidé, kteří se rozhodují na poslední chvíli a nakonec raději volí zavedené strany.

Ono je to součástí české národní povahy. Jakkoli nemám rád podobné zobecňování, tak zde je na místě. Česká národní povaha je profilována staletími pod nadvládou Rakouska Uherska – Německa – Sovětského Svazu. Na rozdíl od Británie, Francie, Německa, ale třeba i Holandska, Švédska byli v Česku dlouhodobě upozaďování národní hrdinové, idea českého národa jako silného celku a podobně. Všichni jsme se ve škole učili o mocných ochráncích, ať to byla Říše, Svaz či velký americký bratr. Není nic překvapivého, že takové prostředí vytvořilo současnou českou národní povahu. Částečně zakomplexovanou, částečně se hledající – lenost, strach, nespokojenost, ukřivděnost. Může se to změnit? Možná, že ano, ale bude to trvat desítky let. Postupně se možná z té poloviny obyvatel, která nadává v hospodě, ale není ochotna investovat do změny, část odloupne. Jenže pokud budete jen nadávat a nic neuděláte, tak jste to právě vy, kdo může za to, že máte málo peněz nebo že je politika tak šílená.

Takže přestaňte nadávat a zajděte do nějaké banky s nižšími poplatky a změňte ji. Stačí zajít do vybrané banky, říct že chcete svůj účet z původní banky převést a nová banka vyřídí vše za vás. (Z televizní reklamy byste si mohli myslet, že to umí jen AirBank, ale umí to všechny banky).

Zdroje:

http://www.spolek.biz/uz-jste-zmenili-banku-vetsina-lidi-ani-nezkusila-jinou/

http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=748768

http://www.finparada.cz/clanek.aspx?ID=694


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 50 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Post Navigation